Hoe schrijf je een Offerte?

4 mei 2017
Hoe maak je eigenlijk een goede offerte? Nu weet ik dat ik misschien geen specialist in ben, maar toch kan ik je handvaten geven om een goede offerte te maken.
Het belangrijkste is dat een goed en leesbare offerte gaat worden.
Ik ben zelf geen voorstander van ingewikkelde en zakelijke taal. Het mag van mij ook wel vlot zijn. Toch is netheid wel een pré. Probeer foutloos Nederlands te schrijven. Ik zeg met name ‘proberen’ want het is voor veel Nederlanders moeilijk om helemaal foutloos te schrijven en als er een taaldeskundige zijn of haar ogen laat glijden over jou werk dan vinden ze al gauw wat.

Nu schiet mij een leuke anekdote in het zin. Een prachtig stuk tekst hadden wij geschreven en daar waren wij zeer trots op. Ook wij hebben mensen ingeschakeld om onze tekst te gaan lezen te kijken of er nog fouten in zaten. Vijf verschillende mensen hebben met ons meegedacht en gekeken.
Nu is onze dochter dyslectisch en wij hadden haar er niet bij betrokken bij het controleren. Toch pakte ze een stoel en ze ging zitten lezen. Opeens zegt ze; “Zuidaren en is toch met een l erin, het moet toch Zuidlaren zijn”? Nu blijkt maar weer hoe snel je ergens overheen kijkt.

Een winnende offerte bestaat niet. Wij zijn allemaal verschillend en we hebben andere smaken.
Een goede pakkende inleiding is belangrijk want de klant zal verder moeten lezen en niet afhaken bij de inleiding.
Schets daarbij het probleem en een oplossing. Bedenk daarbij dan ook welke voor en nadelen eraan vast zitten. Dan is het voor de klant ook overzichtelijk.

Breng daarna een aanbod uit en beschrijf daarin welke oplossing je hebt gevonden voor de diensten of producten die je wilt gaan leveren en het is mooi als je rekening kan houden met de wensen van de klant.
Een offerte is bindend als deze getekend is voor akkoord.
Wat we niet moeten vergeten is dat je een goede leveringscondities schrijft en dat je verwijst naar de leverings- betalingsvoorwaarden die je in de bijlage mee stuurt. Een datum erin zetten is slim om te doen, want als de klant na een jaar nog met de offerte op de proppen komt dan kan het zijn dat er prijsstijgingen zich heeft voorgedaan. Je kan  in de bijlage een brochure stoppen of een prijsspecificatie en niet te vergeten de leverings- en betalingsvoorwaarden van je bedrijf.
Veel succes met het schrijven van een offerte.

Terug naar het nieuws overzicht

Brust.nl
Uw Accountants & Adviseurs


Emmen
Minister Kanstraat 54
T: 0591 - 23 88 00

Assen
Bij u op locatie.
We kunnen ook een flex vergaderruimte reserveren in Assen.
T: 0592 - 76 34 04

Veendam
Beneden Westerdiep 7-9
T: 0598 - 70 30 30

Postbus 52
9640 AB Veendam

E-mail:  info@brust.nl
Kvk-nr:  65137078
 
Becon:   665435
Btw-nr:   855994757.B01