Autisme op de werkvloer

3 augustus 2017
Examenopdracht
Onlangs heb ik examen gedaan waarvoor ik ben geslaagd. Een onderdeel hiervan was een presentatie geven. Deze presentatie was zeer geslaagd en daarom wil ik deze ook met jullie delen.

Autisme op de werkvloer
Iedereen heeft wel eens gehoord over autisme. Op het werk, school, omgeving of in de media. Maar wat is nu eigenlijk autisme en hoe kunnen wij dit ten goede gebruiken op de werkvloer? 

Er zijn maar weinig autisten die een goede baan hebben na een opleiding, als ze al niet uitvallen op school. Helaas komt het veel voor dat autisten die best wel goed kunnen leren uiteindelijk een simpele baan krijgen of op een dagbesteding terechtkomen.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen is verstoord. Wanneer wij iets signaleren dan gaan deze signalen naar de hersen en komt het via de neuronen op de goede plek terecht. Neuronen zorgen er als ware voor dat ze geleiden. Bij mensen met autisme gaat dat anders. Er zitten onderbrekingen in de neuronen waardoor de informatie niet op de juiste plaats komt en daardoor sommige dingen niet herkent kunnen worden. Bijvoorbeeld emoties.

Doordat de informatieverwerking niet goed verloopt, denken ze in details oftewel puzzelstukjes. Wij lopen een kantoor in en zien het geheel “kantoor”.  Maar komt iemand binnen die autisme heeft dan zien ze een bureau, computer, stoel, raam, lampen en pas daarna komt het geheel “kantoor”.

Kenmerken
Wij zijn allemaal verschillend, dat zien wij. Maar wij zien ook een aantal dingen niet aan mensen. Wat wij allemaal kunnen is voelen, horen, proeven, ruiken en zien. Maar mensen interpreteren verschillend. Zo zijn er specifieke kenmerken bij mensen met autisme, maar ook daar zitten verschillen in. Dat wil zeggen dat deze kenmerken niet gelden voor alle mensen met autisme.

Wat we vaak zien is:
- houterig bewegen en onhandig zijn;
- niet aankijken;
- alles letterlijk nemen;
- herhalingen in gedrag;
- geobsedeerd zijn van bepaalde onderwerpen of voorwerpen;
- grote behoefte hebben aan structuur;
- tijd erg belangrijk vinden;
- niet sociaal vaardig zijn.

Maar daarnaast zien we ook:
- een sterk analytisch vermogen;
- een groot rechtvaardigheid gevoel;
- afspraken altijd nakomen.

Werkgever en autisme
Het is heel erg belangrijk dat een werkgever niet de omgeving verandert. Autisten vaak erg gesteld op hun vertrouwde omgeving. Vertel daarom ook ruim van te voren wat er gaat gebeuren. Ze hebben vaak een planning in hun hoofd en als deze verandert door een buitenstaander dan kunnen ze er erg van in de war raken waardoor ze geïrriteerd raken of zelfs boos worden.
Haal ook prikkels weg uit zijn omgeving. Zet het bureau niet naast een raam waar vrachtwagens staan te laden of lossen of bij de radio waar iedereen naar luistert. Maar je zou kunnen toestaan dat hij zijn eigen muziek mag luisteren met een koptelefoon. Dit brengt rust en haalt prikkels weg en daardoor kunnen ze beter concentreren. Stel een vertrouwenspersoon aan voor hem want deze kan het werk filteren en doseren.

Baan
Vaak zijn de mensen met autisme die een hoog IQ hebben goed met computers. ICT banen lijken erg geschikt voor ze en dat geeft mogelijkheden. Door hun analytisch vermogen kunnen ze computersystemen doorgronden, maar verwacht niet van ze dat ze goed contact kunnen onderhouden met klanten en collega’s. Ik denk als je ze een baan geeft die bij hun interesse past dat je een hele goede werknemer in dienst hebt.

Kunnen jullie ook voor 100% autisme op de werkvloer gaan?

Terug naar het nieuws overzicht

Brust.nl
Uw Accountants & Adviseurs


Emmen
Minister Kanstraat 54
T: 0591 - 23 88 00

Assen
Bij u op locatie.
We kunnen ook een flex vergaderruimte reserveren in Assen.
T: 0592 - 76 34 04

Veendam
Beneden Westerdiep 7-9
T: 0598 - 70 30 30

Postbus 52
9640 AB Veendam

E-mail:  info@brust.nl
Kvk-nr:  65137078
 
Becon:   665435
Btw-nr:   855994757.B01